Sogid, Island


Der er vel ikke den laksefisker der ikke på et eller andet tidspunkt har leget med tanken om et besøg langs en af de mange berømte islandske elve. Historier om laks i mængder enhver laksefisker, erfaren som uerfaren, ukritisk accepterer som virkelighed, trænger sig på i de svære mørke stunder når man hjemkommet efter årets højdepunkt, en uges fiskeri ved en kendt norsk elv, vender tomhændet hjem med udsigten til 51 ugers venten til næste chance byder sig.

Det er ganske vist, der er mange laks i Island, og fiskeriet er endda til at betale hvis man ikke lige vælger de mest kendte elve. Træerne vokser dog ikke ind i himlen, og der vil være dage hvor man ikke mærker eller ser det mindste til laksen, ganske som alle andre steder - heldigvis.

Masser af plads

Det som lokkede vores lille kreds af fiskere til Island var egentlig ikke de mange laks, men snarere ønsket om at være alene langs et langt produktivt stykke elv. Oftest har man en stor del af elven for sig selv, og elvene er fredet midt på dagen hvilket giver maksimal hvile og et herlig ustresset fiskedag.

Fiskevandet

Vi havde valgt en efter Islandske forhold stor elv i den sydvestlige del af sagaøen, blot en times kørsel fra Reykjavik. Elven Sog, eller Sogið, fødes af glasklart vand fra Islands største sø Þingvallavatni, og er  lakseførende fra sit udløb i den mægtige mælkehvide gletcherelv Hvitá op til kraftværket ved Sydri Brú. 

Fiskeriet er opdelt i tre hovedbeats, Alviðra, Bildsfell og Ásgarður der hver fiskes af 3-4 fiskere. Til fiskeriet på beatet Ásgarður hører en dejlig lodge beliggende på en høj skrænt direkte til elven med fantastisk udsigt fra den store veranda. De øvrige lodges er af vekslende kvalitet og ikke på højde med Ásgarður.

Elven har en stabil vandføring omkring 100 kubikmeter per sekund sæsonen igennem, og til trods for et blidt udseende ved første øjekast, er strømmen meget stærk og visse steder decideret farlig at vade uden sikkerhedsvest. Flere fiskere er omkommet på grund af den stærke understrøm, noget man bliver mindet om når man fisker poolen Simastrengur hvor et lille hvidt kors på en bakketop vidner om at elven ikke er til at spøge med. De fleste steder er der dog ingen fare overhovedet, men det anbefales at alliere sig med en lokalkendt guide der kan vise én til rette på pladserne langs elven.

Sæsonen starter omkring første juli og varer til sidst i september, og i denne periode fiskes et sted mellem 6- og 800 laks i Sogið, i 2010 lige under 1000, hvilket gør sandsynligheden for fangst af laks ganske god. 

Fiskeriet administreres af Stangaveiðifélags Reykjavíkur, eller SVFR, og de har kontor i Reykjavik hvor man typisk henter fiskekort og får detaljeret information om sit fiskeri. Flere oplysninger på www.svfr.is

Få en guide

En lokal guide der kender sit vand ud og ind er en uvurderlig hjælp når man står første gang ved et helt ukendt vand. Vi booker i reglen 2-3 dage med en guide og klarer os derefter på egen hånd. Regn med at skulle betale mellem 40.000 og 50.000 ISK per dag.

Det er ikke så dyrt

På grund den økonomiske situation er laksefiskeriet på Island netop nu meget gunstigt, men det er vigtigt at se sig godt for før der bookes. Visse udbydere der har udbudt fiskerettigheder i US$ eller Euro ser ikke ud til at have nedjusteret priserne væsentligt, mens man ved de udbydere der primært henvender sig til lokale kan booke til priser der ligger en hel del under niveauet for blot få år siden. Kender man en lokal er det selvsagt en stor fordel, men mindre kan nu gøre det da mange taler og skriver rigtig godt engelsk på sagaøen.

Hvordan kommer man i gang

Vor anbefaling er at man kontakter en af de lokale klubber der primært henvender sig til Islandske fiskere. Der er flere muligheder, f.eks. ovennævnte SVFR eller 
www.lax-a.net

Teamwork

Havørred findes også

Udsigten fra lodgen fejler ikke noget

Regn med at hovedparten af laksene er grilse

Uden træk på alle fire går det ikke. Lejebiler er dyre i Island, krise eller ej

En god dag

Vidir, Carsten og vor guide Jón