River Spey, Skotland

Grantown on Spey. Navnet vækker genkendelsens glæde hos de fleste laksefiskere, og sikkert er det, at stedet hvert år besøges af mange laksefiskere der ønsker at lægge fluen ud over en klassisk lakseelv.

River Spey betegnes af mange som laksefluefiskeriets vugge, og det er ganske vist, at der har været fisket laks med flue i Spey i flere århundreder. Spey er relativt grund, og middel til hurtigt strømmende, og derfor særdeles velegnet til fluefiskeri. De nedre partier fisker godt allerede fra februar måned, men det er først omkring maj, at fiskene finder op til de midterste partier omkring Grantown. Der fanges mange laks i Spey, og elven ligger normalt i spidsen af de skotske elve, kun overgået af Tweed. Kommer man på det rigtige tidspunkt, er chancen for laks på fluen endog rigtig god. I sommertiden fiskes mest med små langvingede fluer som f.eks. Tosh, men der kan såmænd fanges fisk på det på det meste, det gælder bare om at have fluen i vandet.

For begyndere, såvel som erfarne fiskere, er Spey ved Grantown overskuelig, og det er relativt let at læse vandet. Ofte ses fisk i overfladen, og det kan til tider virke som om der findes laks overalt. Men selvfølgelig gælder det her som alle andre steder, laksen er lunefuld, og trods mængden af fisk, skal der arbejdes for at få fisk på land.

Grantown er en atmosfærefyldt by i typisk britisk arkitektur, og det er en særlig oplevelse at gå en tur gennem byens hovedgade, hvor et besøg i de to grejbutikker varmt kan anbefales. Angus Stuarts lille traditionsrige og trange butik hvor du altid kan få en snak om laks, hvor de fanges lige nu, og på hvad. Mortimers er mere velassorteret og luksuriøs, og her kan du få alt det grej du måtte have glemt hjemme, eller mangler i vesten. Fiskekort til Strathspey Angling Improvement Association´s vand fås i begge butikker og koster ca. 500 kr. for et dagkort. Jeg vil anbefale at købe et ugekort til lige under 2.000 kr. der giver adgang til foreningens bedste stykke på Castle Grant. Foreningen administrerer fiskeriet på en knap 10 km lang strækning på begge sider af Spey, samt 18 km af tilløbet Dulnain River.

Der findes masser af overnatningsmuligheder i Grantown, og jeg vil anbefale en af de hyggelige B&B´s, hvor der kan overnattes til rimelige priser. Jeg har selv benyttet Seafield Lodge på Woodside Avenue som er en traditionsrig B&B og hotel hvor bl.a. navnkundige Hugh Falkus residerede når han fiskede Spey.

De lokale bruger relativt lange stænger på mellem 14 og 16 fod, men min erfaring er nu, at mindre kan gøre det i sommermånederne. Mørke fluer, med indslag af gult og orange, fungerer godt i det humusfarvede vand.

Du finder mere information om fiskeriet på Strathspey Angling Improvement Association´s hjemmeside. Seafield lodge er hyggelig og kan anbefales.

SAS flyver direkte til Aberdeen hvor der venter en køretur på lige under 200 km. Alternativt kan der flyves til Inverness, dog ikke direkte, hvor der er ca. 50 km til Grantown.

Cemetary Pool, Riverkeeper Kenny giver gode råd